Słodka droga do raka piersi
7 stycznia 2016, 14:12Wysoka zawartość cukru w zachodniej diecie zwiększa ryzyko raka piersi i jego przerzutów do płuc.
Wojny demolują środowisko przyrodnicze
16 lutego 2016, 13:51Toczące się konflikty na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej mają katastrofalny wpływ na tamtejsze środowisko przyrodnicze. Z powodu wojen prowadzonych przez ludzi zagrożonych jest coraz więcej gatunków.
Śpią wszyscy: drzewa też
18 maja 2016, 12:48Posługując się skanowaniem laserowym, biolodzy z Austrii, Finlandii i Węgier wykazali, że drzewa także śpią.
Cytrusy zapobiegają powikłaniom otyłości
22 sierpnia 2016, 12:55Owoce cytrusowe pomagają zapobiegać związanym z otyłością chorobom serca, wątroby i cukrzycy.
Ebola coraz groźniejsza
4 listopada 2016, 13:07Wirusolodzy ostrzegają, że Ebola ewoluuje tak, by łatwiej zarażać ludzi. Jednocześnie staje się coraz bardziej śmiercionośna. W 2014 roku w Zachodniej Afryce wybuchła największa z dotychczasowych epidemii Eboli
Dziecko bardziej tyje, gdy rodzice uważają, że ma nadwagę
18 stycznia 2017, 06:28Dzieci, w przypadku których rodzice uważają, że mają nadwagę, tyją w ciągu dekady więcej niż dzieci uznawane przez rodziców za mieszczące się w normie.
Szympansy atakowały i zjadały ciało zabitego samca
9 lutego 2017, 16:39Naukowcy nagrali, jak po zabiciu izolowanego od paru lat byłego przywódcy stada (samca alfa) szympansy przez długi czas atakowały jego ciało i zjadały jego fragmenty.
Ocieplenie klimatu wpływa na mikrobiom i przeżywalność jaszczurek
9 maja 2017, 05:21Globalne ocieplenie zmniejsza różnorodność bakterii żyjących w jelitach gadów.
Planowanie przyszłości czyni szczęśliwym
24 lipca 2017, 11:49Największą satysfakcję z życia mają te osoby, które potrafią planować i koncentrować się na odległych i pozytywnych konsekwencjach własnych działań – wynika z badań psychologów Uniwersytetu Warszawskiego opublikowanych przez Journal of Happiness Studies.
Większość światowego miodu jest zanieczyszczona pestycydami
6 października 2017, 12:19Pestycydy atakujące układ nerwowy pszczół zostały znalezione w 75% próbkach miodu z całego świata. To pokazuje, jak bardzo zagrożone są pszczoły, jeden z głównych zapylaczy na Ziemi. Koncentracja szkodliwych substancji odkrytych w 198 próbkach jest mniejsza niż bezpieczna granica dopuszczona w Unii Europejskiej, zatem jedząc miód najprawdopodobniej nie narażamy własnego zdrowia